FERMA 2016 – już za nami

FERMA 2016 – już za nami

Targi Ferma w Łodzi – centrum spotkań fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce
W dniach 19-21 lutego 2016 w Łodzi, w halach EXPO oraz sąsiadującej z nią MOSiR odbyły się Międzynarodowe Targi FERMA. Impreza przyciągnęła 30 000 fachowców produkcji zwierzęcej z całej Polski.

Podczas FERMY 255 wystawców zaprezentowało bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie, budynki inwentarskie, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki. Odnotowano obecność firm z 12 państw.

W obu halach prezentowano maszyny do obsługi gospodarstw, jednakże funkcjonalność hali EXPO pozwoliła w tym roku, aby dwa ciągniki i ładowarka, znalazły się … na jej 2 piętrze.

Podczas konferencji naukowo-technicznej wygłoszono 53 referaty moderowane przez wybitnych naukowców i praktyków. Odbyły się 4 debaty poruszające tematy istotne dla każdego hodowcy. Pierwsza z nich to: „Okiełznać chwiejny rynek mleka – jak zarządzać produkcją mleka?‘’ z udziałem m.in reprezentantki European Dairy Farmers (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Mleka) panią Steffi Wille-Sonk. Druga: „Tucz kontraktowy, czy pomoże w odbudowie produkcji świń w Polsce? Trzecia, w której uczestniczyła Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Podsekretarz Stanu Ewa Lech: „Wspólna Polityka Rolna – rolnictwo dziś i jutro’’ i wreszcie „Polska wołowina – perspektywy rozwoju“.
Niezwykle bogaty podczas tegorocznej edycji był program dla hodowców drobiu. Oprócz tradycyjnego Forum Drobiarskiego odbywającego się w piątek pod patronatem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, firma Tecsisel przedstawiła w sobotę nowatorski system kontroli i wyposażenia kurników.

Podczas targów spróbować było można doskonałych polskich serów oraz wędlin na specjalnie w tym celu przygotowanych stoiskach degustacyjnych wspieranych przez Fundusze Promocji Mleka i Wieprzowiny. Szeroko promowane były również małe zakłady spożywcze (owoce, pieczywo, wyroby mleczarskie) z województwa łódzkiego.

Tradycyjnie już Komisja Konkursowa składająca się z członków Łódzkiej Izby Rolniczej nagrodziła produkty wystawców, wręczono 15 Złotych Medali i 4 Znaki Nowość. Pełna lista nagrodzonych na www.targiferma.com.pl/program/nowosci-medale